Opleiding tot implementation science practitioner is onderweg Luc Abeelen 13 februari 2024

Opleiding tot implementation science practitioner is onderweg

Groepsfoto van vrolijke fellows tijdens kick-off bijeenkomst
Blog

Het opleidingsprogramma voor implementation science practitioners is eind vorig jaar van start gegaan. De kick-off had plaats op 1 en 2 november, tijdens een inspirerende bijeenkomst met de fellows, opleidingspartners en gastsprekers waaronder VWS en NIC. In de komende 18 maanden worden 40 fellows in een uniek programma opgeleid tot implementation science practitioner (ISP); een internationaal en in de gezondheidszorg erkend competentieprofiel.

De ISP-fellows gaan concreet aan de slag met implementatie van onderzoeksresultaten en/of zorginnovatie aan de hand van een eigen casus met als centraal thema Passende Zorg. Het opleidingsprogramma omvat naast theorie en praktijk ook intervisie en de mogelijkheid tot consultatie en/of coaching.

Na afronding van de opleiding kunnen de fellows certificering aanvragen bij het Nederlands Implementatie Collectief (NIC). Het NIC heeft daartoe een traject gestart voor het opzetten van certificering voor implementatiedeskundigen.

Het opleidingsprogramma ISP Fellows is gericht op het cultiveren van innovatie en het vormen van praktijkmensen, de zogenaamde bruggenbouwers. Zij kunnen positieve veranderingen realiseren in het verbinden van wetenschap en praktijk. De opleiding wordt uitgevoerd door het ISP-opleidingsconsortium bestaande uit Erasmus MC, Hogeschool Utrecht en Care Innovation Center.

Bekijk ook een videoverslag van de ISP Kick-off Day.