Week van de implementatie Maaike Media 20 november 2024
SAVE THE DATE

Week van de Implementatie 2025

20 t/m 24 januari
Online & op meerdere locaties

De Week van de Implementatie

Van 20 t/m 24 januari 2025 vindt traditiegetrouw de Week van de Implementatie plaats. Tijdens deze week organiseren tal van implementatiegerichte mensen en organisaties bijeenkomsten waar je fysiek welkom bent of online aan kan deelnemen.

Organiseer een activiteit

Deel je implementatiekennis en/of – expertise en organiseer zelf een activiteit tijdens de Week van de Implementatie! Vul dit formulier in met de gegevens van jouw activiteit. Wij zullen deze bekijken en doen ons best deze zo snel mogelijk toe te voegen aan het programma.
+
Activiteiten
+
Sprekers

Programma Week van de Implementatie

Bekijk hieronder het programma van de Week van de Implementatie en schrijf je in!

Visie, ok, maar wat kan ik ermee? Een niet gortdroge workshop over visie, missie strategie… Wij dragen binnen de Innovatie-impuls uit dat een visie op zorgtechnologie helpt om duurzaam te innoveren.

Klinkt leuk, maar waarom gaat het helpen? Waarom zou je er tijd in stoppen om het op papier te zetten?
En nog belangrijker: hoe kun je ze toepassen in jouw werk zonder dat het blijft bij een mooi verhaal tussen vier muren?
In een interactieve sessie nemen we je mee door de begrippen visie, missie en strategie, en laten we je zien hoe een sterke visie je helpt bij het sturen van innovatie. We geven praktische tools om je visie concreet te maken en te vertalen naar actie.

Ben je innovator, projectleider of beleidsmedewerker? Geef je dan op voor deze online sessie van 1,5 uur.
- Matthijs Klok (Vilans) en Mathilde Pelder (Academy Het Dorp)
20 jan | 9:30 – 11:00 uur
Online
Introduction to Implementation Science During the 'Introduction to Implementation Science' webinar, Dr. Hipple Walters will introduce and describe key implementation science theories, models, research methods, and tools. She will also share resources for those interested in learning more about implementation science, such as links to free training materials, open-access articles, and tools to support implementation science research. There will be room for questions and discussion. The webinar is open to anyone interested in learning more about implementation science, such as students in healthcare-related fields, healthcare and health services researchers, policymakers, public health specialists, and healthcare professionals. The presentation will be in English, but questions can be asked in Dutch.
- Bethany Hipple Walters (Trimbos Instituut)
20 jan | 10:00 – 11:30 uur
Online

Online aanmelden voor dit webinar is niet meer mogelijk. Wil je het webinar toch graag bijwonen, stuur dan een mail naar info@nlimplementatie.nl
Workshop “Van theorie naar praktijk: Implementatie-interventies op maat” Het schrijven van een implementatie plan om een vernieuwing door te voeren in een zorgorganisatie is niet eenvoudig. Gelukkig bestaan er richtlijnen en formats die helpen om dit proces te structureren en te vereenvoudigen. In deze interactieve leer je werken met de stappen van de ItFits-toolkit (Vis et al., 2023) en het format van Proctor (2013), waarmee je implementatie-interventies op maat kunt maken voor jouw doelgroep. Je gaat zelf aan de slag met het ontwerpen van een implementatie-interventie, zoals een informatieve mail of een educatieve bijeenkomst, die past bij een specifieke groep zorgprofessionals. Door samen met andere deelnemers in subgroepen ideeën uit te wisselen en te verfijnen, werk je aan een concreet plan dat direct toepasbaar is in jouw organisatie.
- Esther Bisschops, Noud Frielink & Steffan Widdershoven
Academische Werkplaats Viveon en Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking
20 jan | 11:30-13:00
Deze workshop is vol, helaas is aanmelden niet meer mogelijk.
AmsCIS onderwijsmodule: De-implementatie ´Failing to use available science is costly and harmful; it leads to overuse of unhelpful care, underuse of effective care and errors in execution.'
– Don Berwick, JAMA 2003.

Dit benadrukt het belang van de-implementatie, het proces van het identificeren en verminderen of stopzetten van praktijken die verouderd, ineffectief of zelfs schadelijk zijn. De-implementatie is een kritisch en steeds meer bestudeerd gebied binnen de implementatiewetenschap, maar blijft moeilijk te realiseren vanwege verschillende biases. Daarnaast bestaat er een psychologische voorkeur om iets te doen in plaats van niets, zelfs als het misschien niet effectief is. Deze factoren maken de-implementatie een uitdagend proces.

In deze onderwijsmodule leer je:

• Hoe je het concept de-implementatie definieert;
• Belangrijke determinanten, biases en strategieën die betrokken zijn bij de-implementatie identificeren;
• Verschillende methoden voor het uitvoeren van studies met betrekking tot dit onderwerp.
- Deze module is georganiseerd door AmsCIS, met speciale bijdrage van de-implementatie expert dr. Leti van Bodegom-Vos
20 jan | 13:00-16:00
Amsterdam UMC
Promotie Daniëlle Kroon
'Savings, scaling and sustainability: increasing the impact of de-implementation strategies'
Daniëlle Kroon, arts-onderzoeker, heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de kennis over deïmplementatie, specifiek het opschalen en in de langetermijneffecten van deïmplementatie-initiatieven. Haar promotie aan de Radboud Universiteit kan online gevolgd worden via de livestream.
- Daniëlle Kroon
20 jan | 16:30-18:00
Livestream
De sleutel tot succesvol veranderen Er zijn veel tools, materialen en inzichten beschikbaar om veranderingen te implementeren en dat kan tot mooie resultaten leiden. Echter, een organisatie kan ondanks deze concrete handvatten vastlopen in het maken van een succesvolle verandering. Hoe kan dat? En, wat is nu echt de sleutel tot succesvol veranderen? U denkt wellicht aan het formuleren van een concrete visie, het ophalen van input uit alle organisatielagen, en/of het presenteren van overtuigende argumenten. Dit soort initiatieven zijn belangrijk, maar zeker nog niet voldoende.

Maar wat dan wel? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de wijze waarop wij betekenis geven aan onze ervaringen deze sleutelrol speelt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat we bij elke verandering evalueren of deze onze verbondenheid met andere mensen en/of onze autonomie aantast. Deze twee kernwaarden willen we namelijk koste wat kost beschermen. In deze sessie zal dr. Mireille Post-Hubers, universitair docent transformationeel leren voor individuele en organisatieveranderingen van de Universiteit Twente, de theorieën over betekenisgeving en verandering verder toelichten. Ook zal zij u zelf praktisch laten ervaren wat de meerwaarde ervan voor u en uw organisatie(onderdeel) kan zijn.
-Mireille Post-Hubers
21 jan | 10:00-11:30 uur
Online
Van onderzoeksidee naar implementatie: versterk je subsidieaanvraag!Doe mee aan de week van de implementatie en haal meer uit je subsidieaanvraag Ben jij betrokken bij het schrijven van een subsidieaanvraag voor wetenschappelijk onderzoek, of ondersteun je daarbij? En moet daar ook een sterk implementatieplan in opgenomen worden? Dan is deze bijeenkomst precies wat je nodig hebt!

Programma:
• Tips en tricks voor het opstellen van een effectief implementatieplan. Verwoord hoe je de juiste stakeholders betrekt, een raamwerk gebruikt om barrières te identificeren, en gericht acties inzet om implementatie te versterken.
• Ondersteuning op maat. Ontdek wat wij bieden en deel jouw ondersteuningsbehoefte.
• Q&A. Stel je vragen en ontvang direct advies.
- Sacha van Twillert en Gera Welker
21 jan | 10:30-12:00 uur
Locatie:
UMCG

Dit is een besloten bijeenkomst voor onderzoekers en onderzoeksondersteuners van het UMCG
Expert bijeenkomst voor Nederlandse Implementatieonderzoekers Tijdens deze bijeenkomst gaan we op een interactieve manier werken aan een belangrijk onderwerp binnen ons vakgebied: het meten van de fidelity van implementatiestrategieën. Het doel is om een gezamenlijke visie te ontwikkelen en uiteindelijk een opinion paper te schrijven dat de inzichten bundelt. Daarnaast wil de commissie Implementatie Onderzoek deze gelegenheid benutten om kennis te maken met collega-onderzoekers uit het veld, ervaringen en informatie uit te wisselen en het netwerk te versterken. Samen kunnen we de toekomst van implementatieonderzoek in Nederland verder vormgeven.

Deze bijeenkomst heeft een besloten karakter. Implementatie-onderzoekers worden persoonlijk uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Ben je implementatie-onderzoeker en heb je voor 16 november 2024 geen uitnodiging ontvangen, neem dan contact op met Leti van Bodegom-Vos.
- NIC - commissie ImplementatieOnderzoek
21 jan | 10:00-15:00 uur
Leerbijeenkomst 'not invented here'‘Je moet het wiel niet opnieuw uitvinden’ en ‘waarom opnieuw bedenken als je iets ook kunt overnemen en verbeteren’. Dat klinkt heel vanzelfsprekend maar toch gebeurt het weinig (not invented here) en blijkt het in de praktijk niet altijd makkelijk om goede voorbeelden in andere contexten te gebruiken.

Wat staat ons in de weg om goede werkwijzen en voorbeelden over te nemen en te vertalen naar onze eigen organisatie en context? Daar gaan wij in deze leerbijeenkomst tijdens de Week van de Implementatie dieper op in.

Na een gezamenlijke Welkom en Check-In gaan we met elkaar uitwisselen en leren van een paar goede voorbeelden! We maken een rondje langs de voorbeelden om de essentie op te halen over ‘hoe het hen lukt’; Shift & Share. Dit is een manier om praktijkervaringen, ideeën en/of aanpakken dynamisch en interactief te delen. We werken hierbij in kleinere groepjes en met verschillende sprekers. Er is dus voldoende ruimte om te leren en uit te wisselen. Daarna nemen we de tijd om alle lessen bijeen te brengen en de rode draad erin te vinden.

Afkijken is een kunst en daar zullen wij ons in bekwamen!
- Expertisenetwerk Implementatie
21 jan | 13:00-16:00 uur
Locatie:
Utrecht, Mercatorlaan 1200, vergaderzaal 14

Online aanmelden voor deze leerbijeenkomst is niet meer mogelijk. Wil je toch graag hierbij aanwezig zijn, stuur dan een mail naar info@nlimplementatie.nl
Coffee break: Ben jij op het juiste spoor met je implementatie?Gun jezelf een coffee break. Om stil te staan bij jouw implementatie. Vaak nemen we onvoldoende de tijd daarvoor en dendert te trein door. Terwijl het dan juist nodig is te kijken wat nodig is.
In deze sessie willen we met jullie in gesprek over hoe jij bewust keuzes maakt in je implementatie aanpak?
En hoe je dat doet in een sector die onder druk staat? We pitchen een verhaal over hoe wij dat doen. En besteden aandacht aan de implementatie reflectietool die we vanuit het NIC ontwikkeld hebben. Een manier om stil te staan bij implementatie.
Doe je mee en lukt het om deze coffee break te nemen?
- NIC commissie Methoden en tools
22 jan | 10:00 – 11:00 uur
Online
Meetinstrumenten voor implementatieonderzoekEen van de kennishiaten uit de Kennisagenda Implementatie 2022 is de beschikbaarheid van kennis over valide en betrouwbare meetinstrumenten voor determinanten, strategieën, implementatieprocessen en -uitkomsten, en Nederlandstalige versies van bestaande meetinstrumenten. Hieruit is de werkgroep 'meetinstrumenten voor implementatieonderzoek' ontstaan, bestaande uit Femke van Nassau, Sanne Gerards, Patricia te Pas en Kristel Jenniskens. Op dit moment hebben we een vragenlijst uitgezet om te inventariseren wat bestaande meetinstrumenten zijn en wat onderzoekers gebruiken. In deze sessie bespreken we de bevindingen die we tot dan hebben opgehaald.
- Femke van Nassau, Sanne Gerards, Patricia te Pas en Kristel Jenniskens
22 jan | 10:00 – 11:00 uur
Online
Aan de slag met jouw implementatieplan Ga je binnen het zorgdomein kennis, een vernieuwing of een interventie in de praktijk invoeren? Of moet je in het kader van een door ZonMw gefinancierd project een implementatieplan schrijven? En kan je hierbij nog wat hulp gebruiken?

Neem dan deel aan deze workshop! Hierin presenteren implementatiespecialisten van ZonMw theorie uit de implementatie wetenschap rond drie belangrijke thema’s:
• Doelgroepanalyse;
• Belemmerende en bevorderende factoren bij implementatie;
• Het bepalen van de implementatiestrategie en implementatieactiviteiten.

Vervolgens ga je in een groepje aan de slag, aan de hand van een aantal casussen die door de deelnemers wordt ingebracht. We evalueren tenslotte hoe het nadenken over deze thema’s heeft geholpen, wat lastig was en wat wij nog kunnen verbeteren aan de tools die wij ter beschikking stellen.

Als voorbereiding op de workshop raden wij aan om het stappenplan voor het maken van een implementatieplan door te nemen. En alvast naar het format voor het implementatieplan te kijken met o.a. een overzicht van kennisproducten en implementatieactiviteiten die je kunt inzetten.

NB: Reeds opgestelde individuele implementatieplannen worden niet van adviezen/suggesties voorzien door de aanwezige implementatiespecialisten.

Aansluitend is een vegetarische lunch inbegrepen. Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname aan deze workshop.
- Kris Pelleboer, Sophie Habets en Nicolette Kok (ZonMw)
22 jan | 10:00 – 12:30 uur
NWO, Den Haag, zaal 300

Deze workshop is vol, helaas is aanmelden niet meer mogelijk.
Implementeren als onderdeel van je dagelijks werk in de zorg: hoe doe je dat in de praktijk? In een online intervisie-sessie gaan we aan de hand van een casus uit het werkveld van QuaRijn met elkaar leren over uitdagingen en oplossingen om implementatie onderdeel te laten zijn van toekomstgerichte zorg.

Doel van de online bijeenkomst is om met elkaar via verschillende stappen te bespreken hoe implementatie onderdeel van de dagelijkse praktijk kan worden.
- Rudy Vernooij
22 jan | 14:00 – 15:00 uur
Online
Online consult van Zorg voor innoverenHeb je vragen over het implementeren of opschalen van innovaties in de zorg?
Wil je advies over hoe je jouw innovatie kunt implementeren in de praktijk?
Meld je aan en dan helpen wij je graag een stap verder in jouw implementatieproces. Tijdens dit spreekuur ga je in gesprek met Thomas van der Horst (programmasecretaris) en Leo Jetten (senior programmamanager) van Zorg voor innoveren. Zij geven uitleg en behandelen al jouw vragen over de implementatie van jouw zorginnovatie.
- Leo Jetten
- Thomas van der Horst
22 jan | 15:00 – 17:00 uur
Online
AmsCIS onderwijsmodule: Implementatie in jouw onderzoeksdesign'Hoe ga je jouw onderzoeksresultaten implementeren zodat de samenleving ervan kan profiteren?' is nu een standaard opgave waar Nederlandse subsidieverstrekkers, zoals ZonMw en NWO, je vragen over na te denken. Voor optimale kennisbenutting is het cruciaal om vanaf het begin tot het einde van je onderzoeksproject te anticiperen op de implementatie van je resultaten. Dit vereist een goed doordacht implementatieplan. In deze onderwijsmodule leer je:
• Wat kennisbenutting/implementatie inhoudt;
• Hoe je kennisbenutting/implementatie effectief kunt bewerkstelligen, optimaliseren en evalueren in jouw onderzoeksdesign;
• Tips voor het schrijven van een paragraaf over kennisbenutting/implementatie voor jouw onderzoeksvoorstel.

Esther Leijte, implementatiespecialist bij ZonMw, zal deelnemen om het perspectief van ZonMw betreffende implementatie toe te lichten.

23 jan | 10:00-12:00 uur
Locatie: VUmc
Bruikbare interventies: Het praktijkprofiel als tool om kwaliteit te verbeteren Voor een goede implementatie is een bruikbare interventie nodig; concreet, toepasbaar, aan te leren, uit te voeren en te evalueren in de dagelijkse praktijk.

Binnen de jeugdzorg zijn veel interventies in gebruik. Het is de vraag in hoeverre bij deze interventies sprake is van een bruikbare interventies waarin duidelijk is hoe de interventie toegepast moet worden in de dagelijkse praktijk. Het ontwikkelen van een praktijkprofiel biedt handvatten om de interventie concreter te omschrijven en zo tot een bruikbare interventie te komen. Zo’n praktijkprofiel kan vervolgens gebruikt worden om te (blijven) leren op de werkvloer en te reflecteren op het handelen. Dit draagt bij aan goede implementatie van de interventies en uiteindelijk aan kwaliteit van de zorg.

Binnen het lectoraat jeugdzorg van de Hogeschool van Amsterdam hebben we binnen meerdere projecten ervaring opgedaan met praktijkprofielen. Deze ervaringen delen we graag tijdens een interactieve workshop.
In deze workshop zullen wij een inleiding geven in het belang van bruikbare interventies, toelichting geven op het concept van handelingskennis, en bespreken hoe je een praktijkprofiel kunt ontwikkelen. We zullen hierbij ook in gesprek gaan met de deelnemers over de knelpunten die wij tegengekomen zijn. Daarnaast gaan we met een reeds ontwikkeld praktijkprofiel aan de slag om te ervaren hoe dit kan helpen om te leren en te reflecteren op het handelen

23 jan | 12:00-13:30 uur
Locatie:
Hogeschool van Amsterdam, Wibautstraat 5a
Zorgtechnologie: de normaalste zaak van de wereld! Deze sessie is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in hoe je als organisatie het stadium van uitproberen van zorgtechnologie ontstijgt. Wat moet je inrichten om ervoor te zorgen dat zorgtechnologie onderdeel wordt van het dagelijkse werk?
In de Innovatie-impuls Gehandicaptensector2 zitten zorgorganisaties InteraktContour en Ipse de Bruggen hier middenin, zij zetten succesvolle stappen en delen hun aanpak.

Nina Huijboom van InteraktContour gaat van Visie, strategie naar techno-logisch. Wilmy de Rooij van Ipse de Bruggen deelt hoe zij bij het gebruik van de HUME extra aandacht besteden aan de vraag: hoe borg je de technologie echt goed, zodat dat het nieuwe normaal wordt.
`- Odile Smeets (Academy Het Dorp)
- Nina Huijboom (InteraktContour)
- Wilmy de Rooij (Ipse de Bruggen)

23 jan | 13:00-14:30 uur
Online
Implementatie van zorginnovatie met het InnovatiecentrumTijdens de week van de implementatie wordt er vanuit het Innovatiecentrum een interactieve sessie gegeven over het implementeren van zorginnovaties.
Het Innovatiecentrum is er voor alle medewerkers met goede ideeën voor de zorg. We helpen je om je idee te onderzoeken, ontwikkelen en waar mogelijk ook te implementeren. Hoe dit proces in zijn werk gaat en welke mogelijkheden er zijn, leer je tijdens deze presentatie.

Neem een kijkje in de wereld die achter zorginnovatie schuilgaat. Ervaar hoe ondersteunende diensten jouw idee kunnen ondersteunen!
`- Elmar Boelkens

23 jan | 15:00-16:00 uur
Locatie:
UMCG

Dit is een besloten bijeenkomst voor medewerkers van het UMCG

NIC - ISP NetwerkeventHet NIC organiseert samen met de Implementatie Science Practitioner (ISP)-opleiding een netwerkevent, speciaal voor NIC leden, met als thema de rol van implementatie experts. Ontmoet en maak kennis met de ISP-fellows en andere leden van het NIC.

15.00 uur Kort stand van zaken / update vanuit Nederlands Implementatie Collectief – Leo Jetten (NIC)

15.10 uur Keynote – Samen Beslissen en implementatie van passende zorg – Haske van Veenendaal (ZonMw, School voor Samen Beslissen)

16.00 uur Plenair debat – Transitie(pijn) in de zorg – rol van implementatiedeskundigen o.l.v. Expertisenetwerk Implementatie

16.30 uur Meet & Greet ISP-fellows en NIC leden met drankje

17.00 uur Einde programma

Nog geen lid, geen nood, word gratis lid!
23 jan | 15:00-17:00 uur (inclusief drankje)
Locatie:
Sint Antonius Ziekenhuis, locatie Leidsche Rijn Utrecht

Online aanmelden voor dit event is niet meer mogelijk. Wil je toch graag hierbij aanwezig zijn, stuur dan een mail naar info@nlimplementatie.nl

Workshop “Van theorie naar praktijk: Implementatie-interventies op maat”Het schrijven van een implementatie plan om een vernieuwing door te voeren in een zorgorganisatie is niet eenvoudig. Gelukkig bestaan er richtlijnen en formats die helpen om dit proces te structureren en te vereenvoudigen. In deze interactieve leer je werken met de stappen van de ItFits-toolkit (Vis et al., 2023) en het format van Proctor (2013), waarmee je implementatie-interventies op maat kunt maken voor jouw doelgroep. Je gaat zelf aan de slag met het ontwerpen van een implementatie-interventie, zoals een informatieve mail of een educatieve bijeenkomst, die past bij een specifieke groep zorgprofessionals. Door samen met andere deelnemers in subgroepen ideeën uit te wisselen en te verfijnen, werk je aan een concreet plan dat direct toepasbaar is in jouw organisatie.
- Esther Bisschops, Noud Frielink & Steffan Widdershoven
Academische Werkplaats Viveon en Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking

23 jan | 15:00-16:30 uur
Deze workshop is vol, helaas is aanmelden niet meer mogelijk

Programma Week van de Implementatie

Bekijk hier welke activiteiten al bekend zijn en meld je direct aan!

Maandag 20 januari

Visie, ok, maar wat kan ik ermee? Een niet gortdroge workshop over visie, missie strategie… Wij dragen binnen de Innovatie-impuls uit dat een visie op zorgtechnologie helpt om duurzaam te innoveren.

Klinkt leuk, maar waarom gaat het helpen? Waarom zou je er tijd in stoppen om het op papier te zetten?
En nog belangrijker: hoe kun je ze toepassen in jouw werk zonder dat het blijft bij een mooi verhaal tussen vier muren?
In een interactieve sessie nemen we je mee door de begrippen visie, missie en strategie, en laten we je zien hoe een sterke visie je helpt bij het sturen van innovatie. We geven praktische tools om je visie concreet te maken en te vertalen naar actie.

Ben je innovator, projectleider of beleidsmedewerker? Geef je dan op voor deze online sessie van 1,5 uur.
- Matthijs Klok (Vilans) en Mathilde Pelder (Academy Het Dorp)
20 jan | 9:30 – 11:00 uur
Online
Introduction to Implementation Science During the 'Introduction to Implementation Science' webinar, Dr. Hipple Walters will introduce and describe key implementation science theories, models, research methods, and tools. She will also share resources for those interested in learning more about implementation science, such as links to free training materials, open-access articles, and tools to support implementation science research. There will be room for questions and discussion. The webinar is open to anyone interested in learning more about implementation science, such as students in healthcare-related fields, healthcare and health services researchers, policymakers, public health specialists, and healthcare professionals. The presentation will be in English, but questions can be asked in Dutch.
- Bethany Hipple Walters (Trimbos Instituut)
20 jan | 10:00 – 11:30 uur
Online

Online aanmelden voor dit webinar is niet meer mogelijk. Wil je het webinar toch graag bijwonen, stuur dan een mail naar info@nlimplementatie.nl
Workshop “Van theorie naar praktijk: Implementatie-interventies op maat” Het schrijven van een implementatie plan om een vernieuwing door te voeren in een zorgorganisatie is niet eenvoudig. Gelukkig bestaan er richtlijnen en formats die helpen om dit proces te structureren en te vereenvoudigen. In deze interactieve leer je werken met de stappen van de ItFits-toolkit (Vis et al., 2023) en het format van Proctor (2013), waarmee je implementatie-interventies op maat kunt maken voor jouw doelgroep. Je gaat zelf aan de slag met het ontwerpen van een implementatie-interventie, zoals een informatieve mail of een educatieve bijeenkomst, die past bij een specifieke groep zorgprofessionals. Door samen met andere deelnemers in subgroepen ideeën uit te wisselen en te verfijnen, werk je aan een concreet plan dat direct toepasbaar is in jouw organisatie.
- Esther Bisschops, Noud Frielink & Steffan Widdershoven
Academische Werkplaats Viveon en Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking
20 jan | 11:30-13:00
Deze workshop is vol, helaas is aanmelden niet meer mogelijk.
AmsCIS onderwijsmodule: De-implementatie ´Failing to use available science is costly and harmful; it leads to overuse of unhelpful care, underuse of effective care and errors in execution.'
– Don Berwick, JAMA 2003.

Dit benadrukt het belang van de-implementatie, het proces van het identificeren en verminderen of stopzetten van praktijken die verouderd, ineffectief of zelfs schadelijk zijn. De-implementatie is een kritisch en steeds meer bestudeerd gebied binnen de implementatiewetenschap, maar blijft moeilijk te realiseren vanwege verschillende biases. Daarnaast bestaat er een psychologische voorkeur om iets te doen in plaats van niets, zelfs als het misschien niet effectief is. Deze factoren maken de-implementatie een uitdagend proces.

In deze onderwijsmodule leer je:

• Hoe je het concept de-implementatie definieert;
• Belangrijke determinanten, biases en strategieën die betrokken zijn bij de-implementatie identificeren;
• Verschillende methoden voor het uitvoeren van studies met betrekking tot dit onderwerp.
- Deze module is georganiseerd door AmsCIS, met speciale bijdrage van de-implementatie expert dr. Leti van Bodegom-Vos
20 jan | 13:00-16:00
Amsterdam UMC
Promotie Daniëlle Kroon
'Savings, scaling and sustainability: increasing the impact of de-implementation strategies'
Daniëlle Kroon, arts-onderzoeker, heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de kennis over deïmplementatie, specifiek het opschalen en in de langetermijneffecten van deïmplementatie-initiatieven. Haar promotie aan de Radboud Universiteit kan online gevolgd worden via de livestream.
- Daniëlle Kroon
20 jan | 16:30-18:00
Livestream

Dinsdag 21 januari

De sleutel tot succesvol veranderen Er zijn veel tools, materialen en inzichten beschikbaar om veranderingen te implementeren en dat kan tot mooie resultaten leiden. Echter, een organisatie kan ondanks deze concrete handvatten vastlopen in het maken van een succesvolle verandering. Hoe kan dat? En, wat is nu echt de sleutel tot succesvol veranderen? U denkt wellicht aan het formuleren van een concrete visie, het ophalen van input uit alle organisatielagen, en/of het presenteren van overtuigende argumenten. Dit soort initiatieven zijn belangrijk, maar zeker nog niet voldoende.

Maar wat dan wel? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de wijze waarop wij betekenis geven aan onze ervaringen deze sleutelrol speelt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat we bij elke verandering evalueren of deze onze verbondenheid met andere mensen en/of onze autonomie aantast. Deze twee kernwaarden willen we namelijk koste wat kost beschermen. In deze sessie zal dr. Mireille Post-Hubers, universitair docent transformationeel leren voor individuele en organisatieveranderingen van de Universiteit Twente, de theorieën over betekenisgeving en verandering verder toelichten. Ook zal zij u zelf praktisch laten ervaren wat de meerwaarde ervan voor u en uw organisatie(onderdeel) kan zijn.
-Mireille Post-Hubers
21 jan | 10:00-11:30 uur
Online
Van onderzoeksidee naar implementatie: versterk je subsidieaanvraag!Doe mee aan de week van de implementatie en haal meer uit je subsidieaanvraag Ben jij betrokken bij het schrijven van een subsidieaanvraag voor wetenschappelijk onderzoek, of ondersteun je daarbij? En moet daar ook een sterk implementatieplan in opgenomen worden? Dan is deze bijeenkomst precies wat je nodig hebt!

Programma:
• Tips en tricks voor het opstellen van een effectief implementatieplan. Verwoord hoe je de juiste stakeholders betrekt, een raamwerk gebruikt om barrières te identificeren, en gericht acties inzet om implementatie te versterken.
• Ondersteuning op maat. Ontdek wat wij bieden en deel jouw ondersteuningsbehoefte.
• Q&A. Stel je vragen en ontvang direct advies.
- Sacha van Twillert en Gera Welker
21 jan | 10:30-12:00 uur
Locatie:
UMCG

Dit is een besloten bijeenkomst voor onderzoekers en onderzoeksondersteuners van het UMCG
Expert bijeenkomst voor Nederlandse Implementatieonderzoekers Tijdens deze bijeenkomst gaan we op een interactieve manier werken aan een belangrijk onderwerp binnen ons vakgebied: het meten van de fidelity van implementatiestrategieën. Het doel is om een gezamenlijke visie te ontwikkelen en uiteindelijk een opinion paper te schrijven dat de inzichten bundelt. Daarnaast wil de commissie Implementatie Onderzoek deze gelegenheid benutten om kennis te maken met collega-onderzoekers uit het veld, ervaringen en informatie uit te wisselen en het netwerk te versterken. Samen kunnen we de toekomst van implementatieonderzoek in Nederland verder vormgeven.

Deze bijeenkomst heeft een besloten karakter. Implementatie-onderzoekers worden persoonlijk uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Ben je implementatie-onderzoeker en heb je voor 16 november 2024 geen uitnodiging ontvangen, neem dan contact op met Leti van Bodegom-Vos.
- NIC - commissie ImplementatieOnderzoek
21 jan | 10:00-15:00 uur
Leerbijeenkomst 'not invented here'‘Je moet het wiel niet opnieuw uitvinden’ en ‘waarom opnieuw bedenken als je iets ook kunt overnemen en verbeteren’. Dat klinkt heel vanzelfsprekend maar toch gebeurt het weinig (not invented here) en blijkt het in de praktijk niet altijd makkelijk om goede voorbeelden in andere contexten te gebruiken.

Wat staat ons in de weg om goede werkwijzen en voorbeelden over te nemen en te vertalen naar onze eigen organisatie en context? Daar gaan wij in deze leerbijeenkomst tijdens de Week van de Implementatie dieper op in.

Na een gezamenlijke Welkom en Check-In gaan we met elkaar uitwisselen en leren van een paar goede voorbeelden! We maken een rondje langs de voorbeelden om de essentie op te halen over ‘hoe het hen lukt’; Shift & Share. Dit is een manier om praktijkervaringen, ideeën en/of aanpakken dynamisch en interactief te delen. We werken hierbij in kleinere groepjes en met verschillende sprekers. Er is dus voldoende ruimte om te leren en uit te wisselen. Daarna nemen we de tijd om alle lessen bijeen te brengen en de rode draad erin te vinden.

Afkijken is een kunst en daar zullen wij ons in bekwamen!
- Expertisenetwerk Implementatie
21 jan | 13:00-16:00 uur
Locatie:
Utrecht, Mercatorlaan 1200, vergaderzaal 14

Online aanmelden voor deze leerbijeenkomst is niet meer mogelijk. Wil je toch graag hierbij aanwezig zijn, stuur dan een mail naar info@nlimplementatie.nl

Woensdag 22 januari

Coffee break: Ben jij op het juiste spoor met je implementatie?Gun jezelf een coffee break. Om stil te staan bij jouw implementatie. Vaak nemen we onvoldoende de tijd daarvoor en dendert te trein door. Terwijl het dan juist nodig is te kijken wat nodig is.
In deze sessie willen we met jullie in gesprek over hoe jij bewust keuzes maakt in je implementatie aanpak?
En hoe je dat doet in een sector die onder druk staat? We pitchen een verhaal over hoe wij dat doen. En besteden aandacht aan de implementatie reflectietool die we vanuit het NIC ontwikkeld hebben. Een manier om stil te staan bij implementatie.
Doe je mee en lukt het om deze coffee break te nemen?
- NIC commissie Methoden en tools
22 jan | 10:00 – 11:00 uur
Online
Meetinstrumenten voor implementatieonderzoekEen van de kennishiaten uit de Kennisagenda Implementatie 2022 is de beschikbaarheid van kennis over valide en betrouwbare meetinstrumenten voor determinanten, strategieën, implementatieprocessen en -uitkomsten, en Nederlandstalige versies van bestaande meetinstrumenten. Hieruit is de werkgroep 'meetinstrumenten voor implementatieonderzoek' ontstaan, bestaande uit Femke van Nassau, Sanne Gerards, Patricia te Pas en Kristel Jenniskens. Op dit moment hebben we een vragenlijst uitgezet om te inventariseren wat bestaande meetinstrumenten zijn en wat onderzoekers gebruiken. In deze sessie bespreken we de bevindingen die we tot dan hebben opgehaald.
- Femke van Nassau, Sanne Gerards, Patricia te Pas en Kristel Jenniskens
22 jan | 10:00 – 11:00 uur
Online
Aan de slag met jouw implementatieplan Ga je binnen het zorgdomein kennis, een vernieuwing of een interventie in de praktijk invoeren? Of moet je in het kader van een door ZonMw gefinancierd project een implementatieplan schrijven? En kan je hierbij nog wat hulp gebruiken?

Neem dan deel aan deze workshop! Hierin presenteren implementatiespecialisten van ZonMw theorie uit de implementatie wetenschap rond drie belangrijke thema’s:
• Doelgroepanalyse;
• Belemmerende en bevorderende factoren bij implementatie;
• Het bepalen van de implementatiestrategie en implementatieactiviteiten.

Vervolgens ga je in een groepje aan de slag, aan de hand van een aantal casussen die door de deelnemers wordt ingebracht. We evalueren tenslotte hoe het nadenken over deze thema’s heeft geholpen, wat lastig was en wat wij nog kunnen verbeteren aan de tools die wij ter beschikking stellen.

Als voorbereiding op de workshop raden wij aan om het stappenplan voor het maken van een implementatieplan door te nemen. En alvast naar het format voor het implementatieplan te kijken met o.a. een overzicht van kennisproducten en implementatieactiviteiten die je kunt inzetten.

NB: Reeds opgestelde individuele implementatieplannen worden niet van adviezen/suggesties voorzien door de aanwezige implementatiespecialisten.

Aansluitend is een vegetarische lunch inbegrepen. Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname aan deze workshop.
- Kris Pelleboer, Sophie Habets en Nicolette Kok (ZonMw)
22 jan | 10:00 – 12:30 uur
NWO, Den Haag, zaal 300

Deze workshop is vol, helaas is aanmelden niet meer mogelijk.
Implementeren als onderdeel van je dagelijks werk in de zorg: hoe doe je dat in de praktijk? In een online intervisie-sessie gaan we aan de hand van een casus uit het werkveld van QuaRijn met elkaar leren over uitdagingen en oplossingen om implementatie onderdeel te laten zijn van toekomstgerichte zorg.

Doel van de online bijeenkomst is om met elkaar via verschillende stappen te bespreken hoe implementatie onderdeel van de dagelijkse praktijk kan worden.
- Rudy Vernooij
22 jan | 14:00 – 15:00 uur
Online
Online consult van Zorg voor innoverenHeb je vragen over het implementeren of opschalen van innovaties in de zorg?
Wil je advies over hoe je jouw innovatie kunt implementeren in de praktijk?
Meld je aan en dan helpen wij je graag een stap verder in jouw implementatieproces. Tijdens dit spreekuur ga je in gesprek met Thomas van der Horst (programmasecretaris) en Leo Jetten (senior programmamanager) van Zorg voor innoveren. Zij geven uitleg en behandelen al jouw vragen over de implementatie van jouw zorginnovatie.
- Leo Jetten
- Thomas van der Horst
22 jan | 15:00 – 17:00 uur
Online

Donderdag 23 januari

AmsCIS onderwijsmodule: Implementatie in jouw onderzoeksdesign'Hoe ga je jouw onderzoeksresultaten implementeren zodat de samenleving ervan kan profiteren?' is nu een standaard opgave waar Nederlandse subsidieverstrekkers, zoals ZonMw en NWO, je vragen over na te denken. Voor optimale kennisbenutting is het cruciaal om vanaf het begin tot het einde van je onderzoeksproject te anticiperen op de implementatie van je resultaten. Dit vereist een goed doordacht implementatieplan. In deze onderwijsmodule leer je:
• Wat kennisbenutting/implementatie inhoudt;
• Hoe je kennisbenutting/implementatie effectief kunt bewerkstelligen, optimaliseren en evalueren in jouw onderzoeksdesign;
• Tips voor het schrijven van een paragraaf over kennisbenutting/implementatie voor jouw onderzoeksvoorstel.

Esther Leijte, implementatiespecialist bij ZonMw, zal deelnemen om het perspectief van ZonMw betreffende implementatie toe te lichten.

23 jan | 10:00-12:00 uur
Locatie: VUmc
Bruikbare interventies: Het praktijkprofiel als tool om kwaliteit te verbeteren Voor een goede implementatie is een bruikbare interventie nodig; concreet, toepasbaar, aan te leren, uit te voeren en te evalueren in de dagelijkse praktijk.

Binnen de jeugdzorg zijn veel interventies in gebruik. Het is de vraag in hoeverre bij deze interventies sprake is van een bruikbare interventies waarin duidelijk is hoe de interventie toegepast moet worden in de dagelijkse praktijk. Het ontwikkelen van een praktijkprofiel biedt handvatten om de interventie concreter te omschrijven en zo tot een bruikbare interventie te komen. Zo’n praktijkprofiel kan vervolgens gebruikt worden om te (blijven) leren op de werkvloer en te reflecteren op het handelen. Dit draagt bij aan goede implementatie van de interventies en uiteindelijk aan kwaliteit van de zorg.

Binnen het lectoraat jeugdzorg van de Hogeschool van Amsterdam hebben we binnen meerdere projecten ervaring opgedaan met praktijkprofielen. Deze ervaringen delen we graag tijdens een interactieve workshop.
In deze workshop zullen wij een inleiding geven in het belang van bruikbare interventies, toelichting geven op het concept van handelingskennis, en bespreken hoe je een praktijkprofiel kunt ontwikkelen. We zullen hierbij ook in gesprek gaan met de deelnemers over de knelpunten die wij tegengekomen zijn. Daarnaast gaan we met een reeds ontwikkeld praktijkprofiel aan de slag om te ervaren hoe dit kan helpen om te leren en te reflecteren op het handelen

23 jan | 12:00-13:30 uur
Locatie:
Hogeschool van Amsterdam, Wibautstraat 5a
Zorgtechnologie: de normaalste zaak van de wereld! Deze sessie is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in hoe je als organisatie het stadium van uitproberen van zorgtechnologie ontstijgt. Wat moet je inrichten om ervoor te zorgen dat zorgtechnologie onderdeel wordt van het dagelijkse werk?
In de Innovatie-impuls Gehandicaptensector2 zitten zorgorganisaties InteraktContour en Ipse de Bruggen hier middenin, zij zetten succesvolle stappen en delen hun aanpak.

Nina Huijboom van InteraktContour gaat van Visie, strategie naar techno-logisch. Wilmy de Rooij van Ipse de Bruggen deelt hoe zij bij het gebruik van de HUME extra aandacht besteden aan de vraag: hoe borg je de technologie echt goed, zodat dat het nieuwe normaal wordt.
`- Odile Smeets (Academy Het Dorp)
- Nina Huijboom (InteraktContour)
- Wilmy de Rooij (Ipse de Bruggen)

23 jan | 13:00-14:30 uur
Online
Implementatie van zorginnovatie met het InnovatiecentrumTijdens de week van de implementatie wordt er vanuit het Innovatiecentrum een interactieve sessie gegeven over het implementeren van zorginnovaties.
Het Innovatiecentrum is er voor alle medewerkers met goede ideeën voor de zorg. We helpen je om je idee te onderzoeken, ontwikkelen en waar mogelijk ook te implementeren. Hoe dit proces in zijn werk gaat en welke mogelijkheden er zijn, leer je tijdens deze presentatie.

Neem een kijkje in de wereld die achter zorginnovatie schuilgaat. Ervaar hoe ondersteunende diensten jouw idee kunnen ondersteunen!
`- Elmar Boelkens

23 jan | 15:00-16:00 uur
Locatie:
UMCG

Dit is een besloten bijeenkomst voor medewerkers van het UMCG

NIC - ISP NetwerkeventHet NIC organiseert samen met de Implementatie Science Practitioner (ISP)-opleiding een netwerkevent, speciaal voor NIC leden, met als thema de rol van implementatie experts. Ontmoet en maak kennis met de ISP-fellows en andere leden van het NIC.

15.00 uur Kort stand van zaken / update vanuit Nederlands Implementatie Collectief – Leo Jetten (NIC)

15.10 uur Keynote – Samen Beslissen en implementatie van passende zorg – Haske van Veenendaal (ZonMw, School voor Samen Beslissen)

16.00 uur Plenair debat – Transitie(pijn) in de zorg – rol van implementatiedeskundigen o.l.v. Expertisenetwerk Implementatie

16.30 uur Meet & Greet ISP-fellows en NIC leden met drankje

17.00 uur Einde programma

Nog geen lid, geen nood, word gratis lid!
23 jan | 15:00-17:00 uur (inclusief drankje)
Locatie:
Sint Antonius Ziekenhuis, locatie Leidsche Rijn Utrecht

Online aanmelden voor dit event is niet meer mogelijk. Wil je toch graag hierbij aanwezig zijn, stuur dan een mail naar info@nlimplementatie.nl

Workshop “Van theorie naar praktijk: Implementatie-interventies op maat”Het schrijven van een implementatie plan om een vernieuwing door te voeren in een zorgorganisatie is niet eenvoudig. Gelukkig bestaan er richtlijnen en formats die helpen om dit proces te structureren en te vereenvoudigen. In deze interactieve leer je werken met de stappen van de ItFits-toolkit (Vis et al., 2023) en het format van Proctor (2013), waarmee je implementatie-interventies op maat kunt maken voor jouw doelgroep. Je gaat zelf aan de slag met het ontwerpen van een implementatie-interventie, zoals een informatieve mail of een educatieve bijeenkomst, die past bij een specifieke groep zorgprofessionals. Door samen met andere deelnemers in subgroepen ideeën uit te wisselen en te verfijnen, werk je aan een concreet plan dat direct toepasbaar is in jouw organisatie.
- Esther Bisschops, Noud Frielink & Steffan Widdershoven
Academische Werkplaats Viveon en Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking

23 jan | 15:00-16:30 uur
Deze workshop is vol, helaas is aanmelden niet meer mogelijk

Vrijdag 24 januari

Welcome to digital business conference

THE BIGGEST ANNUAL EVENT

Inschrijven

Introduction to Implementation Science
20 jan | 10:00 – 11:30 uur | Online

    Inschrijven

    Leerbijeenkomst ‘not invented here’
    21 jan | 13:00 – 16:00 uur | Utrecht

      Inschrijven

      Coffee break: Ben jij op het juiste spoor met je implementatie?
      22 jan | 10:00-11:00 | Online

        Inschrijven

        Meetinstrumenten voor implementatieonderzoek
        22 jan | 10:00 – 11:00 uur | Online 

          Inschrijven

          Implementeren als onderdeel van je dagelijks werk in de zorg: hoe doe je dat in de praktijk?
          22 jan | 14:00 – 15:00 uur | Online

            Inschrijven

            Online consult van Zorg voor innoveren
            22 jan | 15:00 – 17:00 uur | Online

              Inschrijven

              NIC – ISP Netwerkevent
              23 jan | 15:00 – 17:00 uur | Sint Antonius Ziekenhuis, locatie Leidsche Rijn Utrecht