Week van de implementatie Maaike Media 20 november 2024
SAVE THE DATE

Week van de Implementatie 2025

20 t/m 24 januari
Online & op meerdere locaties

De Week van de Implementatie

Van 20 t/m 24 januari 2025 vindt traditiegetrouw de Week van de Implementatie plaats. Tijdens deze week organiseren tal van implementatiegerichte mensen en organisaties bijeenkomsten waar je fysiek welkom bent of online aan kan deelnemen.

Organiseer een activiteit

Deel je implementatiekennis en/of – expertise en organiseer zelf een activiteit tijdens de Week van de Implementatie! Vul dit formulier in met de gegevens van jouw activiteit. Wij zullen deze bekijken en doen ons best deze zo snel mogelijk toe te voegen aan het programma.
+
Activiteiten
+
Sprekers

Programma Week van de Implementatie

Bekijk hier welke activiteiten al bekend zijn en meld je direct aan!

Inleiding tot implementatie(onderzoek)Webinar over de basisbegrippen en -beginselen van het implementeren en Implementation Science.
- Bethany Hipple Walters (Trimbos Instituut)
22 jan | 9:00 – 10:30 uur
Online
ZonMw helpt: spreekuur met ZonMw implementatiespecialistenHoe breng ik resultaten uit mijn onderzoek naar de zorgpraktijk? Hoe kan ZonMw daarbij helpen met advies en financiële middelen? Welke tools en instrumenten heeft ZonMw daarvoor beschikbaar?
Deze en andere vragen kan je stellen tijdens het spreekuur van ZonMw implementatiespecialisten.
Na een korte toelichting op onze visie ga je in kleine groepjes in gesprek over vragen die bij je leven over implementatie en de rollen die ZonMw al 25 jaar speelt als financier van onderzoek en innovatie.

Meld je aan en formuleer alvast de kwestie waar je over wil praten. Dan zoeken we de geschikte collega voor je om mee te sparren. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!
- Barbara van der Linden (ZonMw)
22 jan | 11:00-14:00
Online

Het spreekuur is vol, helaas is aanmelden voor deze activiteit niet meer mogelijk.
Aan de slag met de Innovatie-Route voor duurzame implementatieVilans en Academy Het Dorp inspireren en ondersteunen via de Innovatie-impuls 2 organisaties in de gehandicaptenzorg om zelf met technologie aan de slag te gaan. We ondersteunen organisaties bij het duurzaam implementeren en opschalen van zorgtechnologie. Dit doen we via de ontwikkelde Innovatie-Route: hierin stellen we onderbouwde kennis, praktische toepassingen, inzichten en tools beschikbaar. De Innovatie-route is weliswaar ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg, maar sectoroverstijgend inzetbaar.

Odile neemt de aanwezigen mee in wat de Innovatie-route inhoudt en hoe je die kunt toepassen om duurzaam te implementeren.
- Odile Smeets, coördinator Opschaling bij Innovatie-impuls 2 en werkzaam als senior project manager eHealth bij Academy het Dorp
22 jan | 15:45-17:00
Online
NIC meet-up voor alle ledenDe stuurgroep van het NIC neemt je mee langs de plannen voor 2024 en daarna. Om deze plannen te toetsen aan meningen en wensen van onze leden, de mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben en zullen krijgen met de effecten van het IZA.
23 jan | 11:00-12:00 uur
Locatie: Online &
ZonMw
Den Haag
AmsCIS onderwijsmodule: implementatie in jouw onderzoeksvoorstel/studiedesign‘Hoe ga je jouw onderzoeksresultaten implementeren zodat de samenleving ervan kan profiteren?' is nu een standaard opgave waar Nederlandse subsidieverstrekkers, zoals ZonMw en NWO, je vragen over na te denken. Voor optimale kennisbenutting is het cruciaal om vanaf het begin tot het einde van je onderzoeksproject te anticiperen op de implementatie van je resultaten. Dit vereist een goed doordacht implementatieplan.

In deze onderwijsmodule leer je:
• Wat kennisbenutting/implementatie inhoudt;
• Hoe je kennisbenutting/implementatie effectief kunt bewerkstelligen, optimaliseren en evalueren in jouw studieontwerp;
• Tips voor het schrijven van een paragraaf over kennisbenutting/implementatie voor jouw onderzoeksvoorstel.
Esther Leijte, implementatiespecialist bij ZonMw, zal deelnemen om het perspectief van ZonMw betreffende implementatie toe te lichten.
23 jan | 10:00-12:00 uur
Locatie:
Vrije Universiteit Amsterdam
Leerbijeenkomst Expertisenetwerk Implementatie – Verdiepen op de kennissynthese ‘Opschalingstrategieën en determinantenRixt Smit zal ons meenemen in de uitkomsten van de kennissynthese ‘Opschalingstrategieën en determinanten’. Vanuit de kennissynthese zullen we met elkaar in gesprek gaan hoe we deze kennis kunnen toepassen in het eigen werk. We verdiepen hierin verschillende aspecten zoals of/hoe verschillende contexten en situaties om verschillende strategieën vragen en hoe je hierin de strategie praktisch maakt of welke condities er nodig zijn bij opschalen.
- Rixt Smit (Amsterdam UMC)
23 jan | 14:30-16:30 uur
Locatie:
Online
Implementation Science Practitioners, een nieuwe opleidingBegin november zijn we gestart met de opleiding Implementation Science Practitioners, waaraan 40 ZonMw fellows deelnemen. Deze opleiding is gebaseerd op het internationale ISP competentie profiel (Allison Metz et al). Ben je nieuwsgierig over wat de ISP-opleiding nu inhoudt en waartoe de fellows worden opgeleid? Meld je dan aan voor deze online bijeenkomst. Naast een inkijkje in het opleidingsprogramma, zullen ook fellows zelf aan woord komen.
- Erwin Ista (Erasmus MC)
- Chantal van Spaendonck (Care Innovation Center)
- Ruben van Zelm (Hogeschool Utrecht)
23 jan | 15:00 – 16:00 uur
Online
National training program Implementation Science Practitioners; what it isNovember 2023, we started the Dutch Implementation Science Practitioners training course, in which 40 ZonMw fellows are participating. This training program is based on the international ISP competence profile of Allison Metz and her colleagues. Are you curious about what the ISP training entails and what the fellows are trained for? Please register for this online meeting , you will receive a Teams-link one week before the meeting.
- Erwin Ista (Erasmus MC)
- Chantal van Spaendonck (Care Innovation Center)
- Ruben van Zelm (Hogeschool Utrecht)
23 jan | 16:00 – 17:00 uur
Online
Template is not defined.
Projectleidersbijeenkomst Gewoon BijzonderOp donderdag 25 januari organiseert ZonMw vanuit het programma Gewoon Bijzonder een projectleidersbijeenkomst die in het teken staat van borging (als relevant onderdeel van implementatie).

Programma
09:30 – 10.00 Ontvangst met koffie en thee
10:00 – 10.05 Welkom
10:05 – 11:05 Lezing over borging door implementatieonderzoeker Christiaan Vis
11:05 – 11:15 Pauze
11:15 – 12:15 Lezing over gedragsverandering door de Behavior Change Group

Je kunt je aanmelden voor deze ochtend via een mail naar gewoonbijzonder@zonmw.nl.

25 jan | 10:00-12:15 uur
ZonMw
Den Haag
Yes We Can! – Sessie | Leren van elkaars implementatie-uitdagingen en –ideeën | OnderzoekIn deze sessie krijgen implementatieonderzoekers een platform om hun implementatie-uitdagingen op het gebied van onderzoek en/of praktijk te delen met implementatie experts en –peers en elkaar te ondersteunen en inspireren door creatieve, out-of-the-box ideeën en oplossingen. Tijdens de sessie worden twee voorgeselecteerde uitdagingen geanalyseerd met de aanwezige implementatie-experts en -peers. Lisette van den Bemt (Radboud UMC) presenteert haar casus over opschaling van een deïmplementatieproject van niet-gepast medicatiegebruik bij COPD patiënten. Daarnaast zullen Annemiek de Jonge (VIAA), Aliza Damsma-Bakker (VIAA) en Lenneke Post (VU) hun vragen voorleggen over het implementeren van interventies die de aandacht voor zingeving in de zorg vergroten.

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties, neem dan gerust contact met ons op via aph.amscis@amsterdamumc.nl.

25 jan | 11:15-12:45 uur
Online via Teams
Symposium Implementatie Sport en BewegenNa een zeer succesvolle eerste editie met ruim 100 deelnemers in 2023 nodigen we u van harte uit voor de tweede editie van het Symposium Implementatie Sport en Bewegen.

Een selectie van het programma:
• Monique Berger (Haagse Hogeschool) vertelt ons alles over implementeren in het aangepast sporten
• Christiaan Vis (Amsterdam UMC) neemt ons mee in de geleerde lessen van SPIN
• Workshops waarin implementatie van innovaties in de praktijk centraal staan
• Sportieve breaks en voldoende mogelijkheden om te netwerken
• Zelf je implementatie probleem bespreken of kennis delen

We kijken ernaar uit om je welkom te heten.
26 jan | 9:00 – 16:00 uur
Hogeschool Utrecht
Utrecht Science Park
Symposium stoppen met niet-passende zorg Minder niet-passende zorg, zorg zonder toegevoegde waarde voor de patiënt, is heel belangrijk om de zorg veiliger te maken en toegankelijk te houden in te toekomst. Op dit symposium komen vier sprekers aan het woord die ervaring hebben met het verminderen van niet-passende zorg.

Bart Meijman, huisarts in Amsterdam en mede-initiatiefnemer van "Optimale Zorg - Dappere Dokters", wil graag dat huisartsen dapper zijn en samen met hun patiënten goed bespreken of zorg wel nodig is. Wilco Peul, hoogleraar Neurochirurgie aan het LUMC en HMC en bestuurslid ZonMw, strijdt al jaren tegen onnodige rugoperaties en allerlei andere niet-bewezen diagnostiek en ingrepen.

Jeremy Grimshaw, senior onderzoeker bij het Ottawa Hospital Research Institute en hoogleraar aan de Universiteit van Ottawa. Hij doet al 30 jaar onderzoek naar (de)implementatie.

Ellen de Hollander, Hoofd R&D bij Thuisarts.nl, de website die met betrouwbare en toegankelijke patiënteninformatie ervoor zorgt dat mensen beter weten wat zij zelf kunnen doen bij klachten, wanneer ze naar de arts moeten en hoe ze een gesprek met een arts kunnen voorbereiden.
26 jan | 12:30 – 15:00 uur
Experience Center Radboudumc

De inschrijving is gesloten. De inschrijftermijn is verstreken.
Hoe passend is onze zorg? Oratie door Prof. dr. R.B. Kool (Hoogleraar Passende zorg Radboudumc)
26 jan | 16:00 uur
Aula Radboud Universiteit Nijmegen

Programma Week van de Implementatie

Bekijk hier welke activiteiten al bekend zijn en meld je direct aan!

Maandag 22 januari

Inleiding tot implementatie(onderzoek)Webinar over de basisbegrippen en -beginselen van het implementeren en Implementation Science.
- Bethany Hipple Walters (Trimbos Instituut)
22 jan | 9:00 – 10:30 uur
Online
ZonMw helpt: spreekuur met ZonMw implementatiespecialistenHoe breng ik resultaten uit mijn onderzoek naar de zorgpraktijk? Hoe kan ZonMw daarbij helpen met advies en financiële middelen? Welke tools en instrumenten heeft ZonMw daarvoor beschikbaar?
Deze en andere vragen kan je stellen tijdens het spreekuur van ZonMw implementatiespecialisten.
Na een korte toelichting op onze visie ga je in kleine groepjes in gesprek over vragen die bij je leven over implementatie en de rollen die ZonMw al 25 jaar speelt als financier van onderzoek en innovatie.

Meld je aan en formuleer alvast de kwestie waar je over wil praten. Dan zoeken we de geschikte collega voor je om mee te sparren. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!
- Barbara van der Linden (ZonMw)
22 jan | 11:00-14:00
Online

Het spreekuur is vol, helaas is aanmelden voor deze activiteit niet meer mogelijk.
Aan de slag met de Innovatie-Route voor duurzame implementatieVilans en Academy Het Dorp inspireren en ondersteunen via de Innovatie-impuls 2 organisaties in de gehandicaptenzorg om zelf met technologie aan de slag te gaan. We ondersteunen organisaties bij het duurzaam implementeren en opschalen van zorgtechnologie. Dit doen we via de ontwikkelde Innovatie-Route: hierin stellen we onderbouwde kennis, praktische toepassingen, inzichten en tools beschikbaar. De Innovatie-route is weliswaar ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg, maar sectoroverstijgend inzetbaar.

Odile neemt de aanwezigen mee in wat de Innovatie-route inhoudt en hoe je die kunt toepassen om duurzaam te implementeren.
- Odile Smeets, coördinator Opschaling bij Innovatie-impuls 2 en werkzaam als senior project manager eHealth bij Academy het Dorp
22 jan | 15:45-17:00
Online

Dinsdag 23 januari

NIC meet-up voor alle ledenDe stuurgroep van het NIC neemt je mee langs de plannen voor 2024 en daarna. Om deze plannen te toetsen aan meningen en wensen van onze leden, de mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben en zullen krijgen met de effecten van het IZA.
23 jan | 11:00-12:00 uur
Locatie: Online &
ZonMw
Den Haag
AmsCIS onderwijsmodule: implementatie in jouw onderzoeksvoorstel/studiedesign‘Hoe ga je jouw onderzoeksresultaten implementeren zodat de samenleving ervan kan profiteren?' is nu een standaard opgave waar Nederlandse subsidieverstrekkers, zoals ZonMw en NWO, je vragen over na te denken. Voor optimale kennisbenutting is het cruciaal om vanaf het begin tot het einde van je onderzoeksproject te anticiperen op de implementatie van je resultaten. Dit vereist een goed doordacht implementatieplan.

In deze onderwijsmodule leer je:
• Wat kennisbenutting/implementatie inhoudt;
• Hoe je kennisbenutting/implementatie effectief kunt bewerkstelligen, optimaliseren en evalueren in jouw studieontwerp;
• Tips voor het schrijven van een paragraaf over kennisbenutting/implementatie voor jouw onderzoeksvoorstel.
Esther Leijte, implementatiespecialist bij ZonMw, zal deelnemen om het perspectief van ZonMw betreffende implementatie toe te lichten.
23 jan | 10:00-12:00 uur
Locatie:
Vrije Universiteit Amsterdam
Leerbijeenkomst Expertisenetwerk Implementatie – Verdiepen op de kennissynthese ‘Opschalingstrategieën en determinantenRixt Smit zal ons meenemen in de uitkomsten van de kennissynthese ‘Opschalingstrategieën en determinanten’. Vanuit de kennissynthese zullen we met elkaar in gesprek gaan hoe we deze kennis kunnen toepassen in het eigen werk. We verdiepen hierin verschillende aspecten zoals of/hoe verschillende contexten en situaties om verschillende strategieën vragen en hoe je hierin de strategie praktisch maakt of welke condities er nodig zijn bij opschalen.
- Rixt Smit (Amsterdam UMC)
23 jan | 14:30-16:30 uur
Locatie:
Online
Implementation Science Practitioners, een nieuwe opleidingBegin november zijn we gestart met de opleiding Implementation Science Practitioners, waaraan 40 ZonMw fellows deelnemen. Deze opleiding is gebaseerd op het internationale ISP competentie profiel (Allison Metz et al). Ben je nieuwsgierig over wat de ISP-opleiding nu inhoudt en waartoe de fellows worden opgeleid? Meld je dan aan voor deze online bijeenkomst. Naast een inkijkje in het opleidingsprogramma, zullen ook fellows zelf aan woord komen.
- Erwin Ista (Erasmus MC)
- Chantal van Spaendonck (Care Innovation Center)
- Ruben van Zelm (Hogeschool Utrecht)
23 jan | 15:00 – 16:00 uur
Online
National training program Implementation Science Practitioners; what it isNovember 2023, we started the Dutch Implementation Science Practitioners training course, in which 40 ZonMw fellows are participating. This training program is based on the international ISP competence profile of Allison Metz and her colleagues. Are you curious about what the ISP training entails and what the fellows are trained for? Please register for this online meeting , you will receive a Teams-link one week before the meeting.
- Erwin Ista (Erasmus MC)
- Chantal van Spaendonck (Care Innovation Center)
- Ruben van Zelm (Hogeschool Utrecht)
23 jan | 16:00 – 17:00 uur
Online

Woensdag 24 januari

Donderdag 25 januari

Projectleidersbijeenkomst Gewoon BijzonderOp donderdag 25 januari organiseert ZonMw vanuit het programma Gewoon Bijzonder een projectleidersbijeenkomst die in het teken staat van borging (als relevant onderdeel van implementatie).

Programma
09:30 – 10.00 Ontvangst met koffie en thee
10:00 – 10.05 Welkom
10:05 – 11:05 Lezing over borging door implementatieonderzoeker Christiaan Vis
11:05 – 11:15 Pauze
11:15 – 12:15 Lezing over gedragsverandering door de Behavior Change Group

Je kunt je aanmelden voor deze ochtend via een mail naar gewoonbijzonder@zonmw.nl.

25 jan | 10:00-12:15 uur
ZonMw
Den Haag
Yes We Can! – Sessie | Leren van elkaars implementatie-uitdagingen en –ideeën | OnderzoekIn deze sessie krijgen implementatieonderzoekers een platform om hun implementatie-uitdagingen op het gebied van onderzoek en/of praktijk te delen met implementatie experts en –peers en elkaar te ondersteunen en inspireren door creatieve, out-of-the-box ideeën en oplossingen. Tijdens de sessie worden twee voorgeselecteerde uitdagingen geanalyseerd met de aanwezige implementatie-experts en -peers. Lisette van den Bemt (Radboud UMC) presenteert haar casus over opschaling van een deïmplementatieproject van niet-gepast medicatiegebruik bij COPD patiënten. Daarnaast zullen Annemiek de Jonge (VIAA), Aliza Damsma-Bakker (VIAA) en Lenneke Post (VU) hun vragen voorleggen over het implementeren van interventies die de aandacht voor zingeving in de zorg vergroten.

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties, neem dan gerust contact met ons op via aph.amscis@amsterdamumc.nl.

25 jan | 11:15-12:45 uur
Online via Teams

Vrijdag 26 januari

Symposium Implementatie Sport en BewegenNa een zeer succesvolle eerste editie met ruim 100 deelnemers in 2023 nodigen we u van harte uit voor de tweede editie van het Symposium Implementatie Sport en Bewegen.

Een selectie van het programma:
• Monique Berger (Haagse Hogeschool) vertelt ons alles over implementeren in het aangepast sporten
• Christiaan Vis (Amsterdam UMC) neemt ons mee in de geleerde lessen van SPIN
• Workshops waarin implementatie van innovaties in de praktijk centraal staan
• Sportieve breaks en voldoende mogelijkheden om te netwerken
• Zelf je implementatie probleem bespreken of kennis delen

We kijken ernaar uit om je welkom te heten.
26 jan | 9:00 – 16:00 uur
Hogeschool Utrecht
Utrecht Science Park
Symposium stoppen met niet-passende zorg Minder niet-passende zorg, zorg zonder toegevoegde waarde voor de patiënt, is heel belangrijk om de zorg veiliger te maken en toegankelijk te houden in te toekomst. Op dit symposium komen vier sprekers aan het woord die ervaring hebben met het verminderen van niet-passende zorg.

Bart Meijman, huisarts in Amsterdam en mede-initiatiefnemer van "Optimale Zorg - Dappere Dokters", wil graag dat huisartsen dapper zijn en samen met hun patiënten goed bespreken of zorg wel nodig is. Wilco Peul, hoogleraar Neurochirurgie aan het LUMC en HMC en bestuurslid ZonMw, strijdt al jaren tegen onnodige rugoperaties en allerlei andere niet-bewezen diagnostiek en ingrepen.

Jeremy Grimshaw, senior onderzoeker bij het Ottawa Hospital Research Institute en hoogleraar aan de Universiteit van Ottawa. Hij doet al 30 jaar onderzoek naar (de)implementatie.

Ellen de Hollander, Hoofd R&D bij Thuisarts.nl, de website die met betrouwbare en toegankelijke patiënteninformatie ervoor zorgt dat mensen beter weten wat zij zelf kunnen doen bij klachten, wanneer ze naar de arts moeten en hoe ze een gesprek met een arts kunnen voorbereiden.
26 jan | 12:30 – 15:00 uur
Experience Center Radboudumc

De inschrijving is gesloten. De inschrijftermijn is verstreken.
Hoe passend is onze zorg? Oratie door Prof. dr. R.B. Kool (Hoogleraar Passende zorg Radboudumc)
26 jan | 16:00 uur
Aula Radboud Universiteit Nijmegen

Welcome to digital business conference

THE BIGGEST ANNUAL EVENT

Inschrijven

Online aanmelden is hiervoor niet meer mogelijk.

Je kunt je voor deze activiteit wel nog aanmelden door een mail te sturen naar info@nlimplementatie.nl