Update over de Wikken en Wegen dienst Sjors Kaufmann 22 september 2023

Update over de Wikken en Wegen dienst

Blog

De werkgroep Methoden en tools is druk bezig met het ontwikkelen van de Wikken en wegendienst, de hoogste tijd voor een update hierover!

Waarom een Wikken en wegendienst?

Omdat elke implementatie-deskundige zich kan afvragen: Wat is een goede methode of tool om in te zetten op dit moment? En met welke vragen kan ik op pad, samen met betrokkenen, om de implementatievraag scherp te krijgen?

Met het oog hierop ontwikkelt de werkgroep Methoden & tools: de Wikken & Wegen-dienst. Die zal eraan bijdragen dat implementatie-deskundigen, veranderaars en andere professionals met een implementatie- of veranderrol:

  • de juiste dingen doen: effectieve implementatie-aanpak en instrumenten kiezen
    en
  • de dingen juist doen: implementatiemethoden en tools op een goede manier gebruiken.

Implementatiedeskundigen werken in verschillende contexten en organisatorische verbanden. De Wikken & Wegen-dienst moet daarom robuust zijn en toepasbaar in uiteenlopende situaties.

Waar staan we nu?

We hebben in juni 2023 met geïnteresseerden een prototype van de dienst getest. De dienst voorziet in de behoeften van implementatie-deskundigen en potentiële leden van het NIC. Uit deze test hebben we 3 actielijnen gehaald waar we dit najaar aan verder werken:

• Actielijn 1: Een invulbare PDF maken van rake vragen om je implementatievraag helder te krijgen. Zelf in te vullen of met behulp van een implementatie-deskundige van het NIC.
• Actielijn 2: Uitwerken basisset van 20 tot 30 methoden en tools die betrekking hebben op verschillende fasen en facetten van implementeren. Op basis van je vraag kan je gericht gaan zoeken in dit overzicht.
• Actielijn 3: Verbinding maken met werkgroep Intervisie, zodat je met je aangescherpte vraag kan deelnemen aan een intervisiebijeenkomst van het NIC.

Via deze website en de nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.