Terugblik Week van de Implementatie 2022 Sjors Kaufmann 31 januari 2022

Terugblik Week van de Implementatie 2022

Blog

Implementatie leeft!

Een week lang, van maandag 24 t/m vrijdag 28 januari 2022, werd de focus gericht op implementatie met allerlei activiteiten die implementatie experts organiseerden voor collega’s en iedereen die werkt aan of geïnteresseerd is in implementatie. Voor elkaar, door elkaar!

Na een onderbreking van 2 jaar werd eind januari weer een nieuwe editie van de Week van de Implementatie gehouden. Nog niet met fysieke bijeenkomsten, maar wel met elke dag inspirerende en interactieve online activiteiten waarbij implementatie centraal stond.

De Week van de Implementatie kon 2 jaar lang geen doorgang vinden. In 2020 gooide corona roet in het eten en vorig jaar stond het succesvolle European Implementatie Event (EIE) op de agenda. Dit jaar kon evenwel de 3e editie van de Week van de Implementatie, zij het digitaal, probleemloos doorgang vinden. Het Nederlands Implementatie Collectief (NIC) tekende voor de organisatie. En dat resulteerde in een ruim aanbod van lezingen, workshops, consultaties, uitwisselingen, discussies en interviews. De activiteiten trokken een breed scala aan geïnteresseerden: van beleidsmakers tot bestuurders, van wetenschappers tot docenten. En dat vanuit uiteenlopende organisaties zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, zorgorganisaties en welzijnsinstellingen.

Leren en professionaliseren

De deelnemers aan de Week van de Implementatie werd één ding wel duidelijk, namelijk dat het relatief jonge vakgebied implementatie steeds meer volwassen wordt. Het heeft zich ontwikkeld tot een eigenstandig vakgebied met professionals met kennis en kunde. Het proces van verder leren en professionaliseren is volop gaande en dat wordt door het NIC ook volop gesteund. Het is dan ook niet onlogisch dat voor deze implementatieweek juist voor het thema ‘Leren en Professionaliseren’ was gekozen.

Webinars en spreekuren

Het thema werd gestart door Bethany Hipple Walters (Trimbos) met 2 bijdragen opgepakt. Ze hield zowel een webinar over de basisbeginselen van het implementeren als een workshop over de opleidings- en trainingsmogelijkheden op het gebied van implementeren. Verder werden spreekuren verzorgd door de implementatiespecialisten van ZonMw en door Zorg voor Innoveren.
Gedurende de week waren er online sessies op het gebied van de-implementatie, het faciliteren van netwerken & intervisie, het leren van elkaars implementatieuitdagingen, het betrekken van gebruikers bij implementeren, implementatiestrategieën en methodieken bij implementatie. De eerste resultaten van de Kennisagenda Implementatie werden gepresenteerd en bediscussieerd. Tot slot konden de deelnemers nog tijdens de lunch het nuttige met het aangename verenigen tijdens het online lunch Implementatiespel.

Implementatie leeft!

Al met al kan het NIC en de deelnemers terugkijken op een afwisselende week waaraan veel verschillende mensen en organisaties hebben meegewerkt, hetzij als deelnemer hetzij als presentator of organisator. En één conclusie is zeker op z’n plaats: implementatie leeft!

Veel dank voor de bijdragen aan dit verslag van:

Gerjanne Vianen, Kris Pelleboer, Esther Leijte, Wendy Reijmerink, Jos Zandvliet, Leo Jetten, Ron Magnée.

Hieronder vind je de verslagen van de verschillende sessies:

The Basics of Implementation Science (Bethany Hipple Walters, online)


Online sessie de-implementatie: wat is het en hoe pak ik het aan? (Leti van Bodegom-Vos)


Implementatiespreekuur ZonMw (online)


Workshop faciliteren van netwerken & intervisie: oefenen met ‘liberating structures’ (Madelon Rooseboom, online)


Implementatie Opleidingen en Trainingen (online)


Leren van elkaars implementatie-uitdagingen en ideeën (Amsterdam Center for Implementation Science, online)


Gebruikers betrekken bij implementeren: lezing en dialoog (Anne Hendriks en Sanne van der Hagen)


Online Lunch Implementatiespel (Impulsor.health)


Spreekuur Zorg voor Innoveren: hulp bij implementeren en opschalen (online)


Workshop: wat iedereen zou moeten weten over implementatiestrategieën (Meike van Scherpenseel en Patricia te Pas – van der Laag)


Spreekuur Zorg voor innoveren: hulp bij implementeren en opschalen (online)


Verdiepingssessie: waar loop je tegenaan tijdens het implementeren? (online)


Online Lunch Implementatiespel (Impulsor.health)


Storytelling: de praktische handvatten van een implementatietraject (online)