NIC Week van de implementatie 2023: succesvol en plezierig Sjors Kaufmann 31 januari 2023

NIC Week van de implementatie 2023: succesvol en plezierig

Blog

Van 23 tot en met 27 januari 2023 organiseerde het NIC traditiegetrouw de Week van de Implementatie. De NIC website vormde het platform waarop een 8-tal bijeenkomsten waren aangekondigd waaraan iedereen die in implementatie geïnteresseerd is mee kon doen. De meeste vonden online plaats met rond 30 deelnemers; twee uitschieters hadden meer dan 100 aanmeldingen. Dat waren: een webinar Implementeren van zorgtechnologie/eHealth; waar moet je op letten? door Academy het Dorp en een live >symposium van het Implementatie netwerk sport en bewegen met zelfs 120 deelnemers.


De week startte met een webinar over de basisbegrippen van Implementation Science uitgelegd door Bethany Hipple Walters van het Trimbos Instituut. ‘s Middags was er een interactieve sessie over hoe mensen te overtuigen een interventie te implementeren, verzorgd door het Zorginstituut.

Op dinsdag was het ZonMw implementatie spreekuur waarin implementatiespecialisten van ZonMw consultatiegesprekken voerden met 20 deelnemers over hun implementatieproblemen. Er was nog een online implementatiespel over bewust zwanger worden en er waren spreekuren van het Amsterdam Centre for Implementation Science en van Zorg voor innoveren.
Het was een afwisselende week waaraan met veel belangstelling en plezier door veel enthousiaste implementatiecollega’s werd deelgenomen.

Bekijk hieronder het programma met links naar verslagen en presentaties.

Maandag 23 januari
10.00 – 12.00 uur: webinar The Basics of Implementation Science, Bethany Hipple Walters, Trimbos

14.30 – 16.00 uur: webinar Spreken met impact door Marije Westra, Nimue Smit en Madelon Rooseboom, Zorginstituut
Hoe krijg je anderen in beweging met jouw verhaal en ideeën? Praktische adviezen zodat je overtuigend je volgende gesprek in gaat!

Dinsdag 24 januari
13.00 – 16.00 uur: sessie/online Implementatieprobleem? Vraag het ZonMw!
Zoek je steun bij een implementatievraagstuk? Verslag van de live beantwoording van vragen door de ZonMw implementatie specialisten.

Woensdag 25 januari
11.30 – 13.30 uur: online implementatiespel Nu Niet Zwanger door Ernst-Jan Wind en Carian van der Sman van Impulsor.health.
De visie van het landelijke programma Nu Niet Zwanger (NNZ) is dat een zwangerschap voor iedereen een bewuste keuze moet kunnen zijn – niet iets wat je overvalt en waar je maar mee moet zien om te gaan.

Donderdag 26 januari
09.30 – 11.00 uur: online sessie Leren van elkaars implementatieuitdagingen en -ideeën
Door het Amsterdam Centre for Implementation Science (AmsCIS)
In deze sessie krijgen implementatieonderzoekers en -peers een platform om hun implementatie-uitdagingen op het gebied van onderzoek en/of praktijk te delen en elkaar te ondersteunen en inspireren door creatieve, out-of-the-box ideeën en oplossingen.

10.00 – 11.30 uur: webinar Implementeren van zorgtechnologie/eHealth; waar moet je op letten?
Door Academy het Dorp, Odile Smeets
Bij het implementeren van e-health zijn veel reguliere implementatie uitgangspunten en modellen bruikbaar. Academy het Dorp deelt in dit webinar de lessons learned hierover in de langdurende gehandicapten- en ouderenzorg.

13.00 – 16.30 uur: sessie/online Spreekuur Zorg voor Innoveren ZonMw, Den Haag en online via Zoom.

Vrijdag 27 januari
09.30 – 17.30 uur: sessie Symposium Implementatie Sport en bewegen, PSV stadium Eindhoven
Dit symposium staat in het teken van de implementatie van beweeginterventies in verschillende sectoren, waaronder basisonderwijs, topsport, zorg en preventie.