Implementatie Opleidingen en Trainingen

Implementatie Opleidingen en Trainingen

woensdag 26 januari 2022, 9.00 – 10.30 uur (online)

Hoe word je implementatie specialist of implementatie onderzoeker? Welke competenties horen daarbij? En kan je daarvoor bepaalde opleidingen of trainingen volgen? De NIC werkgroep ‘Opleidingen en Trainingen’ buigt zich over deze vragen.

Verslag

Wilde je meer weten over de competenties die nodig zijn voor een goede implementatieonderzoeker of implementatie-adviseur én welke trainingen en opleidingen je kunt volgen om die te beheersen? Dan bood de workshop van Bethany Hipple Walter uitkomst. De overzichten worden ongetwijfeld binnenkort beschikbaar gesteld via het Nederlands Implementatie Collectief, maar we lichten graag alvast een tipje van de sluier op.
Hoewel het implementatieveld nog jong is, zijn er bij diverse onderwijsinstellingen opleidingen die (ook) gaan over implementatie in de zorg, zoals bij het NIHES van de Erasmus Universiteit, bij de Universiteit Maastricht de cursus Implementation and Evaluation, bij de HAN, en het Amsterdam UMC. Maar ook buiten de landsgrenzen zijn interessante opleidingen te vinden, zoals bij de Universiteit van Heidelberg, de PhD course on Implementation Science van Per Nilson en de opleiding tot Implementation Specialist van de Universiteit van Melbourne.
Wil je niet terug naar de schoolbanken, maar je toch bijspijkeren op het gebied van implementatie, dan bieden ook diverse kennisplatforms uitkomst. Veel platforms stellen hun kennis ook beschikbaar via kleine, veelal gratis, cursussen of e-learnings. Een greep uit de lijst: de University of Washington Implementation Research Hub, de leermodules van de University of Wisconsin, de modules van het NIRN, en het implementatie-kennisportaal van ZonMw met onder andere een stappenplan voor het maken van een implementatieplan.
Kom je hiermee nog niet aan je trekken, dan is volgens Bethany de onderlinge uitwisseling middels intervisie, coaching, mentors, workshops, site-visits en recente literatuur nog steeds één van de beste methoden om je implementatiekennis en vaardigheden op peil te houden.
De NIC-werkgroep Intervisie & Netwerken biedt daarvoor een goede opstap.
Hier de link naar de presentatie van Bethany Hipple Walters:
NIC Implementatie Opleidingen en Trainingen.pdf

En nog aanvullende links naar opleidingen en platforms:

https://impsciuw.org/
https://ictr.wisc.edu/dissemination-implementation-launchpad/
https://www.zonmw.nl/nl/over-zonmw/impact-versterken/impact-realiseren/implementatie-kennisportaal/
https://nirn.fpg.unc.edu/ai-hub
https://impsci.tracs.unc.edu/
https://cancercontrol.cancer.gov/is
https://dissemination-implementation.org/index.aspx
https://implementation.eu/implementation/
https://societyforimplementationresearchcollaboration.org/sirc-projects/