Drieluik: Op zoek naar de essentie van het vakmanschap implementeren
In een drieluik vertelt Madelon Rooseboom, adviseur implementeren bij ZIN over het vakmanschap van implementeren. In dit eerste deel gaat het over de aandacht en kunstwerk om implementatie inzichten te verstrengen met de praktijk. Madelon geeft aan welke theorieën haar geïnspireerd hebben en hoe ze anderen daarmee inspireert.
Deel 1: Aandacht en kunstwerk om implementatie inzichten te verstrengelen met de praktijk
Wat vind ik het heerlijk om allerlei inzichten over veranderen en implementeren te lezen, te proberen te begrijpen en dan te kijken waar en hoe ik ze kan toepassen in mijn werk bij Zorginstituut Nederland. Vanuit verschillende tradities probeer ik mijn kennis te verbreden en te verdiepen. Zo heb ik me bijvoorbeeld niet alleen verdiept in de alom bekende, traditionele implementatiewetenschap van Richard Grol en Michiel Wensing, juist ook het werk van oa. Carl May die tot een algemene implementatietheorie is gekomen, het werk over coproductie van Sheila Jasonoff, het veranderperspectief van Helen Bevan, de inzichten van Bruno Latour waar ook mijn basis ligt, Harold Jarche, Mary Uhl-Bien, Alex Pentland, Etienne Wenger en Greg Satell over het verspreiden van ideeën en innovaties via netwerken, bewegingen en Communities of Practices, de complexity science waar Trisha Greenhalgh, Jeffery Braithwaite en het platform Systems Innovation over delen, zijn allerlei tradities die bijdragen aan een voor mij prachtig, multidisciplinair perspectief op veranderen en implementeren.
In mijn werk gebruik ik de opgedane inzichten en probeer ik bij coaching en advies mensen te laten focussen op hoe zij deze inzichten in hun specifieke context kunnen uitwerken. Ik leg hierbij niet zo zeer de nadruk op het uitwerken van plannen van aanpak. Ik probeer mensen te laten richten op wat er in de praktijk gebeurt, hoe het daar werkt, wie daar actief zijn en hoe implementatie- en veranderinzichten mede door het inzetten van werkvormen hierin tot verandering en toepassing leidt.
Maar wat is het nou dat maakt dat wetenschappelijke inzichten en aanpakken en raamwerken gaan werken in de praktijk? En hoe zit het nu dat het uitrollen van interventies en innovaties op basis van pilots, waarin allerlei hulpmateriaal is gemaakt zoals handboeken, leidraden en checklijsten, niet lukt?
Elke keer in het implementatiewerk, ervaar ik weer dat er aandacht en kunstwerk nodig is om met behulp van verander/implementatie-inzichten, methoden en tools de te implementeren kennis, interventie of innovatie te laten verstrengelen met de praktijk, zodanig dat deze gebruikt gaat worden en gaat werken in de betreffende situatie.