Categorieën
Geen categorie

Welke invloed heeft de corona-pandemie op het gebied van implementatie in de zorg?

Welke invloed heeft de corona-pandemie op het gebied van implementatie in de zorg?

De corona-pandemie is een enorme dreun in onze samenleving. Sommige veranderingen zijn tijdelijk, andere zullen onze manier van leven op de lange termijn veranderen. Tegelijkertijd waren de coronamaatregelen, vooral in de eerste fase, waarbij ook een lockdown betrokken was, een riskant implementatieproject. Plotseling waren er veranderingen mogelijk die u voorheen niet voor mogelijk had gehouden. In hoog tempo.

Welke veranderingen blijven en wat gaat er terug naar het oude? De redacteuren van Kwaliteit in Zorg (KiZ) keek naar deze vraag. KiZ is al 28 jaar hét tijdschrift voor wie zich bezig houdt met kwaliteitsbeleid en kwaliteitsmanagement in zorginstellingen. De artikelen “Zorg in tijden van corona” (evenals vele andere artikelen over implementatie, kwaliteitsbeleid en kwaliteitsmanagement in zorginstellingen) zijn  digitaal beschikbaar via Qruxx, en kennisplatform over waardegedreven zorg.

Binnen de special issue kijkt Barabra van der Linden door de implementatiebril naar de lockdown. “De lockdown was als een groot implementatie-experiment”, schrijft ze. Wat kunnen we ervan leren?

Door de lockdown te beschouwen als een innovatie die is geïmplementeerd en die is aangepast aan veranderende omstandigheden, kan de auteur implementatie-wetenschappelijke theorieen toepassen op wat er binnen de conorna-pandemie gebuurte. Barabra beschrijft het implementatieproces op basis van de factoren volgens Rogers. Welke conclusies trek ze? Lees meer in het spannende artikel over “Implementatie in tijden van corona”.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *